Problemem biznesowym było mrożenie kury, bo cena świeżej jest wyższa. Na rynku skupu żywca kury można się kontraktować całorocznie lub kupować na bieżąco na wolnym rynku. Na wolnym rynku mamy zmienność zarówno ceny jak i dostępności.
Pytanie i cel optymalizacji to ile wolumenu kontraktować, a ile skupować na wolnym rynku, żeby minimalizować mrożenie produktów?
Problem matematyczny to predykcja, czyli naukowy sposób wnioskowania o przyszłości zdarzeń. W rozwiązaniu tego problemu zastosowaliśmy zarówno analizę szeregów czasowych, jak i korelacje, szczególnie wyprzedzające, z danymi o całym łańcuchu dostaw, w szczególności wstawienia jaj, pogłowie kur niosek, zarówno w Polsce jak i w całej Unii Europejskiej. Na co tygodniowym prognozowaniu kwantyfikowaliśmy metodą delficką wiedzę i intuicję sprzedawców i zakupowców o rynku.
Jaka robota została zrobiona? Pracę dla Firmy rozpoczęliśmy przy cenie gorszej o -2.9% od średniej na rynku według danych Ministerstwa Rolnictwa. Po roku wynik poprawił się do poziomu -1.5%, a w kolejnym roku nieco gorszy -1.7%. Natomiast mrożenie spadło o połowę.